Working Equitation lajina

Working Equitation (WE) on ratsastuksen kilpailulaji, jonka tehtävät on kehitetty työratsastuksen todellisuutta vastaaviksi. Tehtävärata sisältää erilaisia portteja, tiukkoja kulmia, puomeja, peruutuksia ja nopeita siirtymisiä laukan ja käynnin välillä. Samanlaisia haasteita voisi kohdata hevosen kanssa maa- ja karjatilojen töissä. Laji soveltuu kaikentasoisille ratsukoille ja kaikenrotuisille hevosille. Working Equitation tarjoaa monipuolista vaihtelua ja haastetta ratsastukseen ja soveltuu hyvin lisäksi aktiivista treeniohjelmaa.Kiteytys

Working Equitation (WE) eli työratsastus on lähtöisin eteläisestä Euroopasta. Laji ja erityisesti kilpailut kehitettiin tavoitteena vaalia perinteitä eri maiden tavoista työskennellä hevosen kanssa ratsain pelloilla, maatiloilla ja karjanajossa. Perinteisten ratsastustaitojen vaalimisen lisäksi Working Equitation kunnioittaa ja säilyttää maiden muitakin kulttuurillisia hevosperinteitä.

Working Equitation ensimmäiset EM-kilpailut järjestettiin vuonna 1996 Italiassa. Nykyisin Working Equitation kuuluu osaksi useiden maiden kansallista kilpailujärjestelmää, ja virallisia kilpailuja järjestetään lajin alkuperämaiden, eli Espanjan, Italian, Portugalin ja Ranskan lisäksi Saksassa, Belgiassa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Itävallassa, Hollannissa, Tšekeissä, San Marinossa ja Sloveniassa sekä Euroopan ulkopuolella Australiassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa. (Tilanne 10/2016). Ratsastajainliiton alaisuus on lajin tavoite myös Suomessa.

Lajia säätelee maailmanlaajuisesti World Association for Working Equitation (WAWE). WAWEn säännöt koskevat kaikkia kansainvälisiä kilpailuja. Lisäksi jokaisella maalla on omat Working Equitation organisaationsa, jotka muokkaavat säännöt yhteensopiviksi maiden omien ratsastusliittojen kanssa.