Tehtäväradan esteet

Working Equitationista mielenkiintoisen, monipuolisen ja yleisöystävällisen lajin tekevät varsinkin käsittely- ja nopeuskokeiden erilaiset esteet. Kokeissa käytetään samaa rataa, mutta yleensä nopeuskokeesta poistetaan joitain esteitä. Virallisissa kilpailuissa rata koostuu n. 15 esteestä, jotka on merkitty kulkusuuntaa ilmentävillä lipuilla. Esteen oikealla puolella on punainen ja vasemmalla valkoinen lippu.

Ratsukko kiertää kahden esineen (tynnyri, tolppa tms.) ympäri kahdeksikonmuotoisesti. Ylemmällä tasolla tehtävä suoritetaan laukassa.

Ratsukko ylittää tukevan sillan tason mukaan laukassa, käynnissä tai ravissa.

Esteessä on peräkkäin viisi tolppaa kuuden metrin etäisyydellä toisistaan. Tolppia ei aseteta kiinteästi ja niiden kaatamisesta seuraa virhepisteitä. Suuntaa muutettaessa vaihdetaan laukka myötälaukaksi.

Ratsukko pujottelee tolpat ratakartan mukaan yksi kerrallaan. Suorilla linjoilla vaihdetaan laukka. Tolppiin ei saa osua, eivätkä ne saa kaatua.

Esteen voi rakentaa esimerkiksi paaleista, joita käytetään yleensä arvokilpailuissa, tai puomeista.

Reunallisessa pyöröaitauksessa on avoin sisäänkäynti ja sisällä kierrettävä objekti. Esteeseen ratsastetaan määrätystä suunnasta, kierretään objekti ja ratsastetaan ulos. Mikäli este suoritetaan myös toisesta suunnasta, tehdään sen edessä täyskäännös.

Tynnyrit kierretään ratsastamalla tynnyreiden väliin ratakartan mukaisesti, kierretään ensimmäinen tynnyri, ratsastetaan keskimmäisen tynnyrin takaa, kierretään kolmas tynnyri ja ratsastetaan ulos samaa reittiä kuin sisäänkin.

Portti on useimmiten radan ensimmäinen tehtävä. Porttina voi olla joko naruportti, tai lenkillä suljettava kiinteä portti.

Kello on kahdesta puomista/aidasta tehdyn kujan päässä, johon ratsastetaan käynnissä tai laukassa, soitetaan kelloa ja peruutetaan pois.

Kannu on pöydällä, jonka viereen ratsastetaan, nostetaan kannu vapaalla kädellä pään yläpuolelle ja lasketaan takaisin.

Peruutetaan annettu muoto. Joko L-muotoinen kuja, tai esim. kahden tolpan ympäri kahdeksikkona.

Väistö suoritetaan ratapiirustuksen mukaan, joko yhden tai kahden puomin yli. Kaksi puomia voi olla saman suuntaisesti tai kulman muodossa.

Tynnyriä kohti ratsastetaan määrättyä askellajia. Seivästä otettaessa ei saa pysähtyä, eikä askellaji saa muuttua.

Seiväs palautetaan tynnyriin vapaalla kädellä, määrätyssä askellajissa.

Seipäällä lävistetään telineeseen asetettu rengas.

Korotettu penger, jolta hypätään alas tai joka ylitetään.

Ratsastetaan tolppien väliin, jossa vapaalla kädelä siirretään kuppi toisen tolpan päästä toisen päähän.