Working Equitation -kilpailut koostuvat kolmesta osiosta

Kouluratsastus (dressage trail)

Koulukoe suoritetaan vähintään  20 m x 40 m suuruisella kentällä tai maneesissa. WE:n koulukokeessa arvostellaan muun muassa ratsukon sujuvaa yhteistyötä ja ratsastajan apujen käyttöä.

Suurin ero perinteiseen kouluratsastukseen verrattuna on se, että vaativissa luokissa radat ratsastetaan ohjat yhdessä kädessä. Mitä korkeammalla tasolla ratsastetaan, sitä vähemmän ravityöskentelyä esitetään. Korkeimman tason kokeet ratsastetaan pääosin laukassa.

Kaikilla tasoilla eniten  painoarvoa annetaan kokoamiselle  ja sujuville tempon vaihteluille askellajin sisällä.

Käsittelykoe (maneability)

Käsittelykoe ratsastetaan osakilpailuista toisena. Radalla on esteitä ja muita tehtäviä, joita ratsukko voisi kohdata esimerkiksi pellolla työskennellessään.

Virallisiin kilpailuihin WE:n esteradalle valitaan WAWE:n listasta maksimissaan 15 tehtävää, kuten kahdeksikko, pujottelu, silta, portti, väistöpuomi, kellokuja tai hyppy esimerkiksi paalin yli.

Käsittelykokeen tarkoitus on arvostella ratsukon välistä yhteistyötä ja luottamusta. WE:n esteradalla tarvitaan myös notkeutta, tasapainoa ja rohkeutta. Mahdollisista suoritusvirheistä annetaan virhepisteitä, jotka vähennetään maksimipisteistä.

Nopeuskoe (speed trail)

Nopeuskoe on kilpailujen kolmas vaihe. Testi suoritetaan yleensä samalla esteradalla kuin käsittelykoekin, mutta radalta voidaan poistaa joitain esteitä. Ratsukon tulee suorittaa tehtävät sääntöjen mukaan ja esteisiin koskematta, mutta muuten tyyli on vapaa.

Nopeuskokeessa ei arvostella esimerkiksi laukanvaihtojen puhdasta suorittamista. Nopeuskokeessa ratsastetaan aikaa vastaan, mikä tekee tästä osakilpailuista vauhdikkaimman ja jännittävimmän.

Nopeuskokeen voittaa ratsukko, joka on suorittanut radan nopeiten ja virheittä. Mahdolliset virhepisteet lisätään aikaan.

Karjanerottelu

Keskisessä ja eteläisessä Euroopassa on mukana myös  karjanerottelu (cow trial). Esimerkiksi Ruotsissa tätä osiota ei ole mukana kilpailuissa. Karjanerottelu suoritetaan joukkueena.

Osakilpailussa erotellaan laumasta ennalta määrätty arvottu lehmä ja kuljetetaan se sääntöjen mukaan joukkueen avustuksella erilliseen erottelukarsinaan. Jokainen nelihenkisen joukkueen jäsen suorittaa erottelun omana suorituksenaan joukkueen avustuksella. Yksilösuoritusten pisteet lasketaan yhteen.

Working Equitationin tavoitteena on edistää hyviä hevosmiestaitoja sekä luottamusta ja yhteistyötä ratsukon välillä. Kilpailut toimivat hyvänä mittarina.